mandag 21. mai 2012

Klimaendringer påvirker dyrearter

Klimaet i verden endrer seg, det er noe de aller fleste er enige om. Forskere spår en framtid med mer ekstremvær, tørke og stigning i havnivå. Men endringene vil ikke bare komme i framtiden, de skjer allerede i dag. Polene er de områdene vi ser endringen sterkest der mye av isen smelter. Hva skjer med det biologiske mangfoldet, hvordan vil dette påvirke truede dyrearter, og hvordan vil naturen se ut som følge av endringen?
                                                                      

Endring i klimaet kan få både negative og positive konsekvenser for ulike arter. Arter som er vandt med varmere temperaturer vil for eksempel kunne utvide områdene sine til områder som før var for kalde. Eksempler på arter som kan dra fordel av klimaendringene er barkebillene og maneter. Andre arter vil i stede få mindre områder å leve på når færre og færre steder får et gunstig klima som passer for denne arten.
Isbjørnen er et av de mest brukte eksemplet for å vise hvordan endringen i klimaet påvirker og truer dyrearter. Den lever i polare områder som er de områdene der vi raskest har merket en effekt av klimaendringene. Vi kan for eksempel finne isbjørn over hele Arktis. Isbjørnen lever så å si bare som rovdyr og bruker havisen som jaktområder. Den minkende havisen gjør jaktmulighetene vanskelige og minker tilgangen på mat.  Når forskere har forutsett at isen i polhavet snart vil være borte om sommeren vil det minke tilgangen til mat og også muligheten til å formere seg siden de bruker isen som bro mellom ulike hi-områder.
De store og artsrike korallrevene vil også få problemer på grunn av klimaendringene. Korallrevene er hjem for utallige ulike arter, men varmere havtemperatur vil være negativt for korallalger som er livsviktige for korallrevene. Dette kalles korallbleking, når disse små korallalgene forsvinner vil korallene knuses slik at korallrevet forsvinner. 
   
Bilde fra:
http://www.bellona.no/subjects/biologisk_mangfold

Kilder:
http://www.vilvite.no/index.php?action=post&id=178
http://www.cicero.uio.no/webnews/index.aspx?id=11516



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar